Zásady bezpečnosti pri kúpaní

Akú farbu plaviek zvoliť a zásady bezpečnosti pri vode

Pobyt pri vode, kúpanie sa a trávenie času v bazénoch, jazerách či v mori jednoducho patrí k letu a slnečným dňom. Bezpečnosť je pri týchto aktivitách ale nevyhnutná. Ako môže pomôcť farba plaviek pri topení, aké sú pravidlá bezpečnosti a čo nepodceniť, ak sa dieťa topilo.

Akú farbu plaviek vybrať pre deti

Okrem vhodne zvolenej farby plaviek, aby ste si vašu ratolesť dokázali pri hre vo vode rýchlejšie nájsť, je dobre zvolená farba „výhodou“ aj pri topení sa. Záchranca totiž rýchlejšie uvidí topiace sa dieťa alebo dospelého v žiarivých farbách ako je žltá či oranžová, ako vo farbe modrej, bielej a pod. Rozdielna viditeľnosť je aj v tom, či sa kúpete v bazéne alebo v jazere.


Viditeľnosť v jazere
ZDROJ: https://alive-solutions.com/f/buying-swimwearthink-safety


Viditeľnosť v tmavom bazéne
ZDROJ: https://alive-solutions.com/f/swim-suit-color-testing-on-a-dark-pool-bottom

Myslite na to pri výbere plaviek pre deti, ale len farba plaviek život dieťaťa vo vode neochráni.

Pravidlá bezpečnosti pri kúpaní

Či už máte doma bazén, ste na kúpalisku alebo pri mori, najdôležitejšie je dodržiavať tieto pravidlá bezpečnosti: fyzická prítomnosť, vizuálna kontrola, emočná prítomnosť a zabránenie manuálnemu prerušovaniu pozornosti.

1. FYZICKÁ PRÍTOMNOSŤ

Nikdy nenechávajte svoje deti vo vode a pri vode samé ani „len“ na 30 sekúnd. I keď idete „len“ zobrať pitie, na wc, otvoriť dvere, zamiešať polievku na sporáku… Nezabúdajte, že keď nie ste v dostatočnej blízkosti dieťaťa, nemôžete ho vidieť, ako sa topí. A na utopenie mu stačí „len“ pár sekúnd.

2. VIZUÁLNA KONTROLA

Často sa stáva, že sme pri dieťati fyzicky, no naše oči sliedia po okolí. Akú postavu má tamtá žena, aké svalnaté telo má ten plavčík, či kde je najbližší bufet, lebo nevyhnutne potrebujem kávu, či len odpíšem manželovi, kde sa nachádzame, aby nás rýchlejšie našiel. To všetko sú momenty, kedy síce stojíme v dostatočnej blízkosti kúpajúceho sa dieťaťa, no naše oči sa venujú niekomu a niečomu inému. A to je veľkým rizikom!

3. EMOČNÁ PRÍTOMNOSŤ

Pozná to každý jeden rodič. Ste s dieťaťom, pozeráte sa naň, no myšlienkami ste niekde inde, čo všetko vás doma ešte čaká, že ste nepustili tú práčku, čo ste chceli, čo všetko treba nakúpiť po ceste z kúpaliska a pod. Emočnú prítomnosť môže však ovplyvniť aj alkohol a pitie alko drinkov, či užitie rôznych liekov. Preto, ak sa necítite v pohode, ste unavená alebo na vás niečo lezie, tak k vode so svojim dieťaťom radšej nechoďte sama. Ak sa rozprávate a bavíte sa, tiež je vaša pozornosť zameraná na niečo iné, ako len na vaše dieťa. Vaša pozornosť celým telom aj dušou jednoducho musí patriť len a len vášmu kúpajúcemu sa dieťaťu.

4. ZABRÁNENIE MANUÁLNEMU PRERUŠOVANIU POZORNOSTI

Čo to znamená? Do tejto kategórie patria situácie ako napríklad: utieranie si okuliarov, nanášanie si opaľovacieho krému, naprávanie deky, hľadanie vecí v taške, jedenie či pitie, atď. Všetky tieto situácie prerušujú vašu pozornosť. Náš mozog ale dokáže spracovať iba jednu činnosť v danom čase. Preto sa snažte všetky tieto úkony robiť ešte vtedy, keď je vaše dieťa mimo vodnej hladiny.

Teória je jedna vec a realita druhá

Deti nám často utečú do bazéna či mora ešte skôr ako sme my, rodičia vôbec vyzlečení. Viem aj to, že väčšina rodičov si je vedomá rizík a pokušení, ktoré číhajú pri pobyte pri vode. Toto zhrnutie je pre vás preto len pripomenutím.

Pretože platí, že opakovanie je matkou múdrosti. V tomto prípade, je opakovanie ZÁRUKOU BEZPEČNOSTI VAŠICH/NAŠICH DETÍ pri vode.

Čo robiť, ak sa dieťa topilo

Ak už sa stane nehoda v podobe kratšieho či dlhšieho topenia, bez ohľadu na to, či bolo nevyhnutné začať KARDIOPULMONÁLNU RESUSCITÁCIU alebo nie, je potrebné mať na pamäti, že každé topenie je potrebné vyšetriť lekárom.

Pretože aj neškodné „naloganie sa vody“ môže spôsobiť veľké problémy. Je preto dôležité byť na tieto situácie pripravený. Ako podať PRVÚ POMOC pri topení a čo je potrebné robiť po topení, sa môžete naučiť v mojom online kurze PRIPRAVENÍ NA LETO.